Kiitos arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut ja muut kuulijat!
Kiitos viranhaltijoille talousarvion valmistelusta. Vuoden 2025 talousarvion valmistelua on leimannut talouden sopeuttaminen. Tästä syystä arviota on koottu kuin täytekakkua koostuen raamista, valtuuston päättämästä sopeuttamisohjelmasta kerrostuen vielä kertaalleen yt-menettelyssä sovituilla toimilla.
Konsultin avulla kakkuun tulikin sopivasti hapokkuutta. Kakun kuorrutuksena pitäisi olla vaikutusten arvio.
Kakkumme maistuisi paremmalta, jos siinä olisi aineksena oikeudenmukainen valtionosuusjärjestelmä, mutta sitä joudumme vielä odottamaan ja jännittämän että löytyykö valtiovallalta tahtoa tehdä oikeudenmukaisempi valtionosuusuudistus.
Kuopion kaupunki on hakenut Lapsiystävällinen kunta malliin, mikä on hyvä asia. Talousarviokirjan kohdan “Lapsivaikutusten arviointi” pitäisi kertoa, mitä tämä täytekakku loppujen lopuksi meinaa koulujen ja päiväkotien arjessa. Lasten turvallisuus pitää varmistaa kouluissa ja kiusaamista on ehkäistävä kaikin tavoin. Tätä varten tarvitaan riittävästi aikuisia kouluissa. Pienten lasten vanhempien pitäisi olla varmoja siitä, että päiväkodissa on riittävästi tuttuja lastentarhanopettajia ja muita aikuisia.
Lapsillamme on oltava myös turvalliset ja terveelliset tilat käydä koulua. Päätöksenteon pitää olla ennustettavaa ja eri alueita kaupungissa pitää kohdella tasa-arvoisesti.
Kasvun ja oppimisen palvelualueen säästövaateet eivät ole kaikilta osin selostettu talousarviokirjassa. Suuri osa palveluista on lakisääteisiä ja käyttösuunnitelmavaiheessa näiden sopeutusten kohdentamisessa kädet ovat siis osin sidotut.
Perusopetuksen oppimistulokset ovat laskeneet Suomessa viimeisen 15 vuoden aikana merkittävästi, mikä näkyy PISA-tutkimuksessa. Laskutrendi on jyrkempi kuin muissa OECD-maissa. Erityisen huolestuttavaa lasku on äidinkielessä ja matematiikassa. Vihreän valtuustoryhmän tavoitteena on turvata opetuksen laatu kaupunkimme perusopetuksessa.
Talousarviossa on lisäksi jätetty huomiotta eduskunnan tahto lisätä perusopetuksen resurssia 20 miljoonalla eurolla tuntijaon alarajan nostamiseksi kolmella tunnilla. Vihreä valtuustoryhmä tekee esityksen lisätuntien pysyttämiseksi perusopetuksen talousarviossa.
Vaikutusten arviointi voisi kattaa paremmin kaupunkilaisten arkea. Mitä aiheuttaa palvelutason alentaminen esimerkiksi vanhusväestön ja vammaisten liikkumismahdollisuuksiin? Miten kaupunkilaisten talous kestää nousevat asumiskustannukset? Varsinkin, kun hallitus leikkaa monien ihmisten tuista. Onneksi harrastamisen malli säilyi ja toiveissa on, että jokainen lapsi saa harrastaa.
Vuoden 2024 talouden toteuman liikkuvat osat on talousarviokirjassa lueteltu; henkilöstömenojen kasvu, tapahtumamyynnin toetutumatta jääminen siinä mittakaavassa kuin mitä arvioitiin sekä suhdanteet. Tästä juontuu mieleen, että mihin voimme vaikuttaa. Henkilöstö on palveluiden tuottamisen kannalta tärkeä osa eikä kouluista ja varhaiskasvatuksesta voida henkilöstöä kasvavassa kaupungissamme karsia.
Investointeja viivyttämällä saatamme pahentaa rakennusalan ahdinkoa. Investoinneissa pidättäytyisimme mieluiten niissä investoinneissa, jotka ovat kaupungin perustehtävän kannalta välttämättömiä. Niitä ovat juuri koulut ja päiväkodit.
Kiitän vihreän valtuustoryhmän puolesta virkakuntaa ja kaupungin henkilöstöä kuluneesta vuodesta. Kiitos myös valtuutettukollegoille, olemme todellakin tehneet töitä kaupungin asukkaiden ja liike-elämän eteen. Toivotan kaikille kuulijoille hyvää joulun odotusta.
Marja Berg
valtuustoryhmän puheenjohtaja