Pölyttäjähyönteisten, esimerkiksi mehiläisten, kimalaisten ja perhosten, määrä on romahtanut. Pölyttäjäkatoon on monia syitä: elinympäristöjen katoaminen, hyönteismyrkkyjen käyttäminen, vieraslajit ja ilmastonmuutos. Pölyttäjien väheneminen vaikuttaa hyönteispölytteisten viljelykasvien tuottavuuteen. Jo nyt Suomessa rypsin ja rapsin sadot kärsivät pölyttäjien määrän vähentyessä. Pölyttäjät ovat siis yksi ruokatuotantoomme keskeisesti vaikuttavia tekijöitä.
Pölyttäjäkadon pysäyttämiseen tarvitaan kaikkia, ja kaupungeilla on tärkeänä toimijana hyvät edellytykset vahvistaa luonnon säilymistä monimuotoisena ja toimivana. Hyvät ja oikein suunnatut toimet pölyttäjien hyväksi kaupunkialueiden hoidossa voivat jopa toimia kaupungille säästökohteena.
Kuopiossa on tehty monia toimia, jotka edistävät pölyttäjien elinvoimaisuutta. Tällaisia toimia ovat olleet niittyalueiden lisääminen ja kasvilajivalintojen tekeminen kaupungin puistoalueissa. Pölyttäjät tulee huomioida systemaattisesti kaupunkiympäristön rakentamisessa ja kehittämisessä. Kaupungit voivat vaikuttaa merkittävästi pihapiirien, puistojen ja lähiluonnon osalta pölyttäjien olosuhteisiin.
Me allekirjoittaneet esitämme, että Kuopion kaupunki selvittää esimerkiksi seuraavia toimenpiteitä Kuopion pölyttäjäystävällisyyden lisäämiseksi ja ottaa seuraavat asiat huomioon myös luonnon monimuotoisuusohjelman valmistelussa:
- Varmistetaan arvokkaiden perinneympäristöjen eli -biotooppien asianmukainen hoito
- Kartoitetaan pölyttäjille tärkeimmät elinympäristöt (mm. niityt, pölyttäjille soveltuvat piennaralueet ja metsiköt) keskeiseltä kaupunkialueelta ja taajamista.
- Laaditaan arvokkaimmille pölyttäjäkohteille kohdekohtaisia hoitosuosituksia, kuten oikea-aikainen niitto ja pölyttäjien huomioiminen metsänhoitotoimenpiteiden yhteydessä.
- Toteutetaan suunnitelmallista vieraslajien (esim jättipalsami, lupiini, jättiputki) torjuntaa ja hävittämistä erityisesti luonnon monimuotoisuuden kannalta arvokkaimmilla alueilla ja niiden ympäristössä
- Kartoitetaan mahdollisuudet uusille niittyalueille esim. olemassa olevien puistoalueiden reunoilta ja pientareilta. Otetaan uusien niittyjen perustaminen jatkossa huomioon uusien asuinalueiden kehittämisessä.
- Lisätään yhteistyötä oppilaitosten, taloyhtiöiden, asukasyhdistysten ja järjestöjen kanssa pölyttäjien elinolojen parantamiseksi ja vieraslajien torjumiseksi.
- Luodaan pölyttäjämyönteisyyttä viestinnän keinoin muistuttamalla kuntalaisia luonnon monimuotoisuuden eteen tehtävistä toimista.
- Verkostoidutaan muiden pölyttämyönteisten kuntien ja organisaatioiden kanssa.
Edellä esitetyt toimet ovat yhdenmukaisia uuden kansallisen pölyttäjästrategian kanssa. Pölyttäjäystävällisten toimenpiteiden kustannukset eivät ole kaupungille massiivisia ja niitä voidaan toteuttaa innostamalla ja osallistamalla kuopiolaisia mukaan toimintaan pölyttäjien elinympäristöjen puolesta.
Valtuustoaloite jätettiin kaupunginvaltuuston kokouksessa 28.3.2022
Vastaus valtuustoaloitteeseen käsiteltiin kaupunginvaltuuston kokouksessa 19.9.2022