Kuopion kaupunginteatterissa Rouva C esitys kertoo oivalla tavalla Minna Canthin kypsymisestä yhteiskunnallisesti aktiiviseksi vaikuttajaksi. Vallitsevien käsityksien murtamisessa tarvittiin varsin vahvatahtoista luonnetta. Tasa-arvo ei ole syntynyt itsestään eikä se säily, jos emme tee aktiivisesti töitä tasa-arvon puolesta.
Yhteiskunnat, joissa sukupuolten välinen tasa-arvo vallitsee ja naiset tunnustetaan täysivaltaisiksi yhteiskunnan jäseniksi, ovat vakaampia ja konfliktien selvittelyssä naiset tulisikin ottaa mukaan neuvotteluihin.
Päättäjien asenteissa on variaatiota siinä, miten suhtaudumme tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen. Kohtaamme nykyisin vähemmän tuomitsevaa ja asenteellista puhetta naisasiaa kohtaan kuin Minna Canth aikoinaan, mutta tasa-arvon vähättely ei edelleenkään ole tavatonta miesten keskuudessa eikä naisiltakaan voi aina odottaa tasa-arvon puolustamista.
Minna Canth muutti naisten asemaa yhteiskunnan rakenteissa, mutta tänä päivänä voimme edelleen havaita erilaisia naisia alaspäin painavia kannanottoja, jopa yhteiskunnallisesti vaikuttavassa asemassa olevien henkilöiden puheissa.
Naisten asema päättäjinä on edelleen vaarassa monella tapaa. Häirintää kohtaamme monella tasolla. Etenkin somessa naisia häiritään, mitätöidään ja maalitetaan. Jopa valtuutettukollegojen kesken on esiintynyt seksuaalista häirintää ja vaalikentillä on kohdattu uhkaavaakin käytöstä.
Pahinta on seksuaalisen ja muun häirintäkäyttäytymisen merkityksen mitätöiminen. Kysymmekin, miten naisten seksuaalista häirintää vähättelevät miesvaltuutettukollegat edistävät esimerkiksi lasten ja nuorten kokeman seksuaalisen häirinnän ehkäisyä kouluissa ja somessa, jos oma asenne on lähtökohtaisesti häirintää vähättelevä.
Hoivatyön merkitystä yhteiskunnan toimimisen kannalta ei täysin tunnusteta, koska talousluvuissa ei nähdä kaikkea hoivatyötä, jota etenkin naiset tekevät. Asian korjaamiseksi jatkossa hoivatyö tulisi laskea mukaan BKT:een feministisen talouspolitiikan mallin mukaisesti.
Kulttuurin ja yhteiskunnan kehittymisen myötä tasa-arvon rinnalle on noussut tarve edistää yhdenvertaisuutta. Naiset eivät ole vain yksi ryhmä eivätkä naisten taustat ole keskenään samanlaiset, kuten ei miestenkään.
Vähemmistöasemassa olevat naiset tarvitsevat erilaista tukea kuin ne naiset, jotka vastaavat valtakulttuuria. Päätöksenteossa on tärkeää tunnistaa naisten väliset erilaiset asemat ja tukea päätöksenteolla kaikkia naisia heidän omista lähtökohdistaan käsin
Minna Canthin henkeä tarvitaan päätöksenteossa edelleen, jotta tasa-arvo ja yhdenvertaisuus sekä vähemmistöjen oikeudet tulevat turvatuiksi jatkossakin. Lupaamme olla sanojemme mittaisia ja yhtä topakoita naisia päätöksentekijöinä Kuopion kaupunginvaltuustossa sekä hyvinvointialueen valtuustossa.
Leila Saramäki, Kuopio, kuntavaaliehdokas.
Päivi Karinen, Tuusniemi, kunta- ja aluevaaliehdokas.
Petra Kairinen, Kuopio, kunta- ja aluevaaliehdokas.
Tanja Kaipainen, Kuopio, kunta- ja aluevaaliehdokas.
Tanja Mähönen, Kuopio, kunta- ja aluevaaliehdokas.
Marja Berg, Kuopio, kunta- ja aluevaaliehdokas.